Att dra blicken…


Något jag tänkt på en hel del på sistone när jag fotat har vart angående hur man drar blicken till något särskilt. När jag tar fotot vill jag gärna att den som tittar på bilden skall lägga märke till något särskilt, nämligen det som gjorde att jag tog bilden till att börja med. Om man inte har något särskilt i bilden skulle man ju oftast inte bry sig om att ta den till att börja med, eller hur?

Sättet som jag brukar använda är att använda skärpedjupet för detta. Jag väljer m.a.o. ett väldigt kort skärpedjup, för att bara få en särskild punkt, och det som är precis runt detta i fokus och knivskarpt, och resten vill jag gärna få oskarpt. För min del känns det som ett väldigt bra och effekt sätt. Man får några skarpa punkter, t.ex. en persons ögon och mun, och resten av ansiktet, håret m.m. är oskarpt. Det finns givetvis många sätt att styra någons blick till en särskild punkt, och detta är varför jag är intresserad av att lära mig mer om studiofotografi, där har man oftast ett mycket större skärpedjup, och använder istället komponering och utsnitt mycket mer för att styra blicken…

Hur gör jag då när jag vill ta en bild som ovan? Jag ställ in kameran i Av-läge. Jag ställer in skärpedjupet så lågt som mitt objektiv tillåter (2.8 eller kanske 1.4 i bästa fall). Jag går så nära motivet som mitt objektiv tillåter (ungefär 35 cm med mitt 50mm, och strax under metern med mitt stora 70-200). Jag fokuserar på punkten jag vill ha skarp (snigeln nere till höger i detta fallet). Jag håller kvar avtryckaren halvt nedtryckt och komponerar om bilden (lägger lite åt sidan och upp eller ner) och trycker av. Jag gör gärna 10-15 varianter där jag flyttar åt lite olika håll efter jag fokuserat. Jag lägger särskilt märke till att jag inte vill ha med något i bilden som stör väldigt i bakgrunden (t.ex. något som har en väldigt stark färg i annan nyans än huvudmotivet).