Softbox eller paraply….

Två tillbehör till blixtar som är väldigt vanliga är softbox och paraply. Softbox ser oftast ut som en pyramid, där man sticker in ljuskällan i toppen på pyramiden och sedan riktar botten mot motivet. Eftersom den oftast är fyrkantig (finns 8-kantiga också) så blir ljuset från dom ganska lätt att styra. Nästan inget ljus läcker ut på sidorna, utan det är bara den stora vita fyrkanten på sidan mot motivet som släpper ut ljuset. Jag funderar en del på att skaffa, eller kanske bygga mig en softbox… En av de viktigaste faktorerna för softboxar är storleken. Det avgör hur hårt ljuset blir vid ett visst avstånd. Om man har en stor softbox kan man ha den nära motivet utan att få massa hårda skuggor. Samma effekt får man med en liten box om man flyttar den längre bort, men då krävs en starkare blixt för att belysa motivet, och eftersom jag inte planerar ha väldigt starka blixtar så är det bättre att satsa på en som är lite större (minst 60×60, mer troligen 90×90). Ett paraply är också användbart för att ge denna typ av mjuk belysning om man riktar blixten genom paraplyet, inte studsar mot. Men, det är mycket svårare att styra ljuset på det sättet, eftersom det läcker ut överallt på sidorna…

Mitt största problem just nu är att det är ljust så sent på kvällarna, vilket gör att man inte riktigt kan prova sig fram med studiofoto utan att ha en bra mörkläggning av rummet, så det blir väl för mig till att skaffa några bra lakan att dra över fönstren där jalusierna inte blockerar tillräckligt med ljus…

Jag är nybörjare på den här biten med studiofotografering, och tänkte därför att jag postar dessa inlägg allt eftersom jag lär mig mer om vad saker och ting är, och hur dom fungerar. Hoppas det är någon annan som också kan ha nytta av dessa inlägg :-)