Är jag på väg att bli strobist?

I förrgår hjälpte jag Bori med att ta några nya id-foto som hon behövde för en ansökan. Jag börjar få lite mer koll på bitarna med flera blixtar nu, men känner att ju mer jag provar, ju mer inser jag att jag har mycket att lära.

Jag har två kamerablixtar som jag använder som ljuskällor, och den ena är väldigt begränsad, både i ljusstyrka och inställningsmöjligheter, vilket gör att jag behöver ett antal bilder på mig för att skjuta in mig på vilka inställningar jag skall använda.

För bilderna jag tog i förrgår gjorde jag följande. Jag hade den vita bakgrunden, och den mest justerbara blixten placerad precis bakom motivet (Bori), så den lyste upp bakgrunden. På denna blixten satte jag in den på full styrka och hade på en enkel omnibounce.

Den andra blixten satte jag c:a 1 meter, snett framför och ovan henne och studsade ljuset i ett paraply. Ljuset från denna studsade jag även på en reflektor snett nedanför på motsatt sida.

Det här är nog ett väldigt vanligt upplägg för porträtt. Med de blixtar jag kör kan jag inte styra blixtstyrkan så bra, så det blir mer till att ändra dess avstånd till motiven eller bakgrunden, samt att ändra bländare och ISO i kameran, men snart nog har jag nog fått bra koll på hur det fungerar, och då hoppas jag kunna ta ännu bättre studiobilder :-)

Det blev en bunte bilder, och jag hoppade t.o.m. framför kameran själv och använde min nyinskaffade fjärrutlösare för att ta lite självporträtt :-)