Att shoppa eller inte…

…photoshoppa alltså, inte shoppa nya kameraprylar :-)

En av bilderna jag tog i helgen känner jag blev mycket bra, så bra att jag markerat den som 5-stjärnig. Men, frågan är, kan den göras ännu bättre?

Jag är normalt sett inte ett fan av att photoshoppa saker och ting. Med att photoshoppa menar jag då att göra större retouch på bilder. Jag har inga problem med att beskära, pilla väck små finnar, och justera ljus och färgstyrka en aning, men däremot att ta bort saker eller personer från bilder, eller att lägga till eller slå ihop två bilder är något som jag inte brukar pyssla med.

Men, så har jag också lyssnat en del på ett antal olika podcasts, bl.a. Photofocus och This Week In Photography, och ämnet retouching är något som återkommer ibland, och många har åsikten att det är inte ett ändamål i sig själv att kunna säga ”självklart, jag gör aldrig retouch på mina bilder, allt du ser är äkta!”, utan att man likaväl kan ha inställningen ”min bild skall återspegla min vision, hur jag såg bilden i huvudet när jag tog den”, och om man har den inställningen är all form av retouch ok, eftersom man som fotograf idag är lika mycket bildkonstnär, och har Photoshop som sitt mörkrum (och jodå, man sysslade massvis med retouch t.o.m. på den gamla goda svartvit-film-tiden), och manipulerar bilden till man känner sig nöjd. Undantaget till detta är om man jobbar som bildjournalist, och trovärdigheten på de bilder man tar därmed spelar väldigt stor roll eftersom bilden skall vara en historisk dokumentation av en händelse.

Jag har som sagt inte gjort mycket justeringar på mina bilder tidigare, eftersom jag föredragit att hellre ta flera bilder på ett och samma motiv med lite olika bildutsnitt och på så sätt i efterhand kunnat välja ut den jag tycker känns bäst. Men, bilden jag tog i helgen är en ögonblicksbild, och då har man ingen möjlighet att ta samma bild med några små justeringar i bildutsnitt eller sin egen position. Så, idag drog jag över bilden i Photoshop CS5 och provade nya Content-Aware fill, och det blev förvånansvärt snyggt! Jag valde att maska bort en mikrofon som var i vänsterkant, en bit av ett huvud i vänsterkant, och en svag skugga av någon teknisk utrustning bredvid midjan. Frågan är bara; blev det en bättre bild, vad tycker du? Är retouching ok?

En reaktion på “Att shoppa eller inte…

  1. Bori

    Jag tycker att huvudet i vänstra kanten störde till jättemycket. Visst tar mikrofonen bort lite fokuser på mannen i bilden, alltså ens uppmärksamet kanske splittras lite pga av den, men samtidigt tycker jag faktiskt att den på något sätt markerade sammanhanget, att det var en konser, och förhöjer bildens stämning. Men det skulle kanske ha sett öre konstigt ut om man bara hade en mikrofon pekandes ut från bildens vänstra kant. Jag kan inte riktigt avgöra om jag skulle ha tagit bort det eller ej just för även om den stör så kan mikrofonen ha en viss funktion i bilden. Hur som helst så tycker jag att retuschering är okej om ändamålet är att förbättra en bild för att den bättre ska kunna förmedla ett ögonblick, en stämning, en känsla eller dylikt :)) ibland tror jag att retuschering är nödvändigt.

Kommentarer inaktiverade.