Ny inriktning?

Alldeles nyss har jag lagt en mycket intressant beställning; nämligen på en Nikon-kamera! Nej, det är inte en D700 eller D7000, och inte heller en D3S (även om jag gäääääärna skulle gjort det, så länge jag inte behövde betala själv). Det är istället en P7000, Nikons senaste modell i sin (proffs)-kompakt serie!

Vad föranleder då detta inköp? Jo, även om jag är mycket förtjust i min Pentax K-7 så känns det ofta som man inte tar med sig kameran när man borde, och oftast är det beroende på storleken. Även om K-7’an med ett 50mm är mycket smidig för att vara en systemkamera så är den ändå inte lika smidig som en kompaktkamera, och det viktigaste med just denna Nikon-kompakt är att jag tänker försöka ha med den överallt, framförallt på jobbet, och i övrigt i vardagen. P7000 är inte en ersättning för min systemkamera, utan ett komplement. I en del situationer känns dessutom K-7’an med 70-200 f2.8 lite väl ”proffsig”, dvs. många kommentarer i stil med; ”oj, vilket stort objektiv, det måste ta bra bilder!”. Även om dom kommentarerna inte stör mig så blir det tyvärr ändå oftast så att man fort tappar möjligheten att ta spontana bilder, eftersom folk fort märker kameran och ändrar sitt beteende.

Varför då P7000 istället för Canon G12? Jo, det var ett par saker som påverkade det valet;

  • Nikon. Ett namn som för mig är synonymt med foto. Inget att sticka under stolen med. Dom gör (mig veterligen) inget annat än fotoprodukter. Canon i all ära gör suveräna kameror, och hade jag gått på en fullformatare idag hade det blivit en 5D MK II, men bara därför att Nikon inte har något motsvarande i samma prisklass. Dessutom diggar jag färgkombinationen svart och gult (och nej, jag menar inte i sportssammanhang här) :-)
  • Recensioner. Jag har läst intensivt de senaste dagarna på olika platser, bl.a. Photofocus, framförallt jämförelser mellan Canon G12 och Nikon P7000. P7000 verkar passa bättre för mig, eftersom;
  • Den har bättre följande autofokus (följer motiv som rör sig). Perfekt för bilder på springande hundar t.ex. :)
  • Bättre display. P7000 har 3 tum, G12 2,8 tum. I sig inte så stor skillnad, men displayen på P7000 har dubbelt så hög upplösning, vilket på en kompaktkamera spelar större roll än på en systemkamera (där jag alltid föredrar att se i sökaren).
  • Större omfång på zoomen. Detta var inte det som fällde avgörandet, men om man skaffar en kompaktkamera så har man bara ett objektiv, och 28-200 på Nikon jämfört med 28-140 på Canon är ändå en skillnad, och jag räknar med att Nikon har lagt möda på att göra ett objektiv som är optiskt mycket bra.
  • Lägre vikt. 360 gram mot 400 på G12’an. Det spelar roll om det är en kamera man tänkt ha med sig överallt.
  • Pris. P7000 kostar ett par hundralappar mindre. Inte en jätteviktig faktor, men ändå något som spelar roll.

Nu sitter jag bara med förväntan och ser fram emot beskedet att paketet har anlänt. Cyberphoto hade den i lager, så jag hoppas ha den i mina händer runt onsdag-torsdag :-)

Mer utförlig recension kommer så fort jag fått den, och hunnit testa ut den en aning :-)