Tankar om min Lowepro Flipside 400 AW

Sedan Juni har jag använt en Lowepro Flipside 400 AW som min huvudväska för min fotoutrustning. Tidigare har jag använt en Lowepro Nova 3, som har hängt med i många år, och fungerat alldeles utmärkt, men iom. att jag fick mitt Tamron 70-200mm f2.8-objektiv (som är ett riktigt monster, 19,5 cm långt, 1100 g tungt) så var det läge att byta, eftersom det objektivet inte får plats på något som helst sätt i min gamla väska, hur många innerväggar jag än plockar bort…

Jag blev nyfiken på Flipside 400 efter att ha fått en personlig demonstration av den av en representant i Lowepro’s bås på Fotomässan 2010 i Göteborg i April. Förutom att väskan rymmer otroligt mycket utrustning fick jag även känna på hur smidigt det var att snurra runt väskan och lägga i/ta ut utrustning i en situation där man inte har någonstans att sätta ner väskan, och eftersom jag tycker om att byta objektiv ofta så kändes detta som ett stort plus.

Kort om väskan

Väskan är en normal ryggsäck, med bekväma formade axelremmar som väldigt effektivt avlastar vikten. Ett midjebälte med rejäla skumgummistöd på sidorna avlastar ännu mer, och agerar en viktig del vid just ”flipside”-funktionen. Högre upp på axelremmarna, mitt på bröstet, finns även en mindre rem som hjälper till att ytterligare stödja upp remmarna.

Väskan är som sagt rejält stor. Jag får utan problem plats med följande utrustning;

 • 2 fullstora DSLR-hus (med batterigrepp)
 • 1 kompaktkamera
 • 1 70-200mm f2.8-objektiv
 • 2 övriga normalstora objektiv (i mitt fall ett 50mm och ett 18-55 zoom)
 • 1 blixt med omnibounce
 • 2 batteriladdare
 • 8 AA-batterier
 • 4 st. filter
 • 4-5 minneskort
 • Microfiberduk och linspenna
 • Fällkniv, litet enkelt första-hjälpen-kit (ett par olika tabletter), tändstickor

På utsidan väskan får även vattenflaska, litet paraply och ett stativ plats, allt rejält fastsatt.

Allt detta får enkelt plats, och det skulle inte vara problem att få in ytterligare något objektiv och några små tillbehör till.

Finesser

Det som är speciellt med flipside-modellerna är att man öppnar väskan på ”insidan” dvs. sidan som är närmast mot ryggen. Det finns några särskilda fördelar med detta;

 • Man kan låta väskan sitta fast med midjebältet, snurra runt den till framsidan, öppna den och lägga i/ta ur utrustning, med båda händerna fria.
 • När man lägger väskan på marken är det utsidan/framsidan som kommer i kontakt med marken.

Dessutom har väskan ett inbyggt regnskydd som är smart dolt i underkant men snabbt kan dras över för att täcka helt om det börjar regna.

På toppen sitter ett rejält bärhandtag.

Nackdelar?

Det är en väska som är byggd för dagsutflykter, och framförallt fotoutrustning. Om man vill ha med sig kläder, mat, dator etc. så är detta inte väskan jag skulle rekommendera, då är det ytterliggare ett (eller två) snäpp större som gäller, för även om man väljer att bara ta med sig kamera och 2 objektiv så blir det ändå lite svårt att ordna om inredningen i väskan så att t.ex. mat ligger avskiljt och inte riskerar att komma i kontakt med fotoutrustningen.

Slutsats

Eftersom jag framförallt använder väskan för just fotoutrustning så känner jag att detta är rätt väska för mig. Den är rejält byggd, och kommer säkert hålla minst lika länge som min Lowepro Nova 3 har fungerat (dvs. mer än 10 år). Det fina med väskor är ju också att dom inte blir omoderna lika snabbt som kameror, så denna väska kommer säkert få husera mina närmaste 2-3 kamerainköp…

Pris just nu hos Cyberphoto; 1190:-
Mitt betyg; 9/10

En reaktion på “Tankar om min Lowepro Flipside 400 AW

Kommentarer inaktiverade.