Nikon Coolpix P7000, första tankar.

För några dagar sedan fick jag min Nikon Coolpix P7000 kompaktkamera. Valet av denna beror på att jag planerar ha med mig denna kamera överallt där jag inte har med min ”stora” systemkamera. Jag har tidigare känt ibland ”åh, det där skulle jag vilja fota”, och även om jag har med mig mobilen så tycker jag inte att den inbyggda kameran i iPhone är mycket att hurra för, och jag vill ha lite bättre kontroll över vad kameran gör.

Mina önskemål var:

  • Låg vikt och relativt liten storlek, bör passa i jackfickan eller en bältesväska.
  • Hyffsat bra ISO-känslighet, dvs. användbara bilder upp till ISO 800.
  • Möjlighet att välja bländarförval eller slutarförval.
  • Enkelt att justera exponeringskompensation.

Det var det som spelade roll för mig. Antal megapixel spelade mycket liten roll. Allt över 6-7 Megapixel hade funkat fint (ser inte för mig att förstora bilder från denna kamera större än A4). Hur mycket zoom som finns på kameran spelar också mycket liten roll för mitt val, även om just denna kamera har ett väldigt bra omfång (motsvarande 28-200 i 35mm format)

Efter att nu ha använt kameran i några dagar har jag följande reflektioner;

+ Bildkvaliteten är bra. Detta är det viktigaste för mig.
+ Exponeringskompensation har en egen ratt, mycket bra placerad.
+ RAW-format är mycket trevligt även på en kompaktkamera
+ Lite för ny, finns inget stöd i ACR/Lightroom ännu (kommer säkert inom någon månad)

– Skärmen kunde gärna ha vart vinklingsbar
– Storleken är något liten för mina händer, särskilt greppet för höger hand känns som man ofta kommer åt knappar av misstag (hade kanske vart bättre att inte ha reglagen just där)
– Tar en stund att spara ner RAW-bilder på minneskortet (typ 2-3 sekunder)

Summa summarum är det en trevlig första bekantskap. Både bildkvaliteten och byggkvaliteten är mycket bra, och detta känns som en kamera som kommer att hänga med mig ett bra tag framöver. Mer utförlig recension kommer om några veckor, när jag använt kameran i fler situationer, och har tagit några hundra bilder med den.

Rekommenderat pris just nu hos Cyberphoto.se: 4890:-