110 mil på en helg

Så pass mycket bilkörning blev det för mig denna helgen. Skälet till körningen var två saker; ett besök i Stockholm för att besöka fotomässan och fotografiska, samt en chans att hälsa på Bori i Uppsala, vilket jag inte haft möjlighet att göra sedan i våras.

Kort summering; Fotomässan och fotografiska; jaha… Spendera tid i Stockholm; Intressant. Spendera tid med Bori; kul!

Jag gav mig iväg hemifrån på fredag morgon. Kallt som attan, -9. Fint väder för körning, inte så farligt mycket trafik förrän jag närmade mig Stockholm söderifrån. Körningen till hotellet vid humlegården tog mig mitt genom centrala Stockholm, vilket var en liten upplevelse för mig som är van med att köra i Strömstad :-)

Fotografiska

Jag kom till Stockholm i hyfsad tid på fredag eftermiddag och då fanns det tid för ett besök på Fotografiska (hade tänkt att kanske träffa Bori då, men hon blev utbjuden på biokväll av sina kompisar), och eftersom Fotografiska har öppet ända till kl. 21 fanns det gott om tid för ett besök. Jag listade ut SL’s biljettsystem och gav mig iväg med tunnelbanan till Slussen och fick mig en liten promenad till Fotografiska i vinterkylan (bitande kallt, och blåst), och tog ett par riktigt bra bilder på vägen (se nedan). Det var inte helt logiskt att hitta vägen till fotografiska från Slussen, och jag rörde runt lite, men eftersom jag hade kollat in Google maps visste jag åt vilken riktning jag skulle, så jag hittade dit till slut.

Det var kul att gå omkring och spana in de olika utställningarna på fotografiska med bl.a. Gus Van Sant, Pieter Ten Hoopen samt massa kända modefotografer (Avedon, Man Ray m.fl.). Fotografiska är nybyggt, och det känns. Huset är fräscht och snyggt, och utställningarna väldigt snyggt visade. Nerköpet var kafét på övervåningen som hade alldeles för höga priser. Jag hade tänkt ta mig en macka eller något liknande där, och även om mackorna såg goda ut (även om det inte fanns så stort urval), och personalen var mycket trevlig, så fick jag en liten chock när jag såg priserna. Jag kunde lika gärna ta en hamburgare med tillbehör på vägen tillbaka till slussen för halva priset. På fotografiskas kafé blev det istället en flaska mineralvatten och en liten muffins. Gott, men t.o.m. denna lilla fika var dyrare än den meny jag käkade senare på McDonalds…

Fotografiska är definitivt värt ett besök, och känns som en plats man kan komma tillbaka till med jämna mellanrum för att se nya utställningar, men man går rätt så snabbt igenom det, 3-4 timmar är fullt tillräckligt.

Fotomässan

Nästa dag var det dags för att besöka fotomässan i Älvsjö. Resan från mitt hotell på Östermalm (Scandic Anglais, kabinrummen är förvånansvärt bra, och mycket prisvärda) gick snabbt till centralen, och därifrån med pendeltåg till Älvsjö. Hela resan tog inte mer än c:a 25 minuter, vilket var en väldigt positiv upplevelse. I Stockholm verkar lokaltrafiken fungera riktigt bra! När jag kom till mässan var jag c:a en halvtimme för tidig, så jag ställde mig i kön tillsammans med de andra med förköpta biljetter. Efter en stund scannades våra biljetter, och vi fick gå 10 meter framåt, där en kvinna gav besked att jepp, vi kom förbi kassan, men inte längre än så, eftersom utställningen inte öppnade än på 10 minuter. Som de tålmodiga och förstående personer vi fotografer är stod vi snällt och väntade där :-)

När jag väl kom in i mässhallen var min första tanke; inte mer? Även om jag inte vet hundraprocentigt om så är fallet så kändes denna mässa mindre, både i antal kvadratmeter, samt i antal utställare, jämfört med fotomässan jag besökte i Göteborg i våras. De flesta av utställarna kände jag igen från i våras, det var stort sett samma firmor och samma personer, och faktiskt kändes det även som de flesta av föredragen innehöll samma saker. Men, som tur är så var jag intresserad av andra saker denna gång än i våras, då jag riktade in mig på att köpa ny kamera. Denna gång var min huvudsakliga inriktning att titta på studiofoto-utrustning, och se på studiofotografer i arbete, vilket jag också fick göra. Det hölls också en Pentax-ägare träff, men denna missade jag eftersom jag åt lunch just då. Jag såg dock att det var många pentaxägare som snurrade runt pentax-båset hela tiden, och tittade nyfiket på min kamera som jag hade runt halsen. Man är nog lite skadad av det där, jag vet själv att jag nyfiket tittar på andras kameror och objektiv, det berättar liksom något om vad för slags person det är, valet av kamera, och framförallt optik berättar mycket.

C:a en timme innan mässan slutade kände jag att jag hade fått med mig det jag ville, så jag åkte iväg tillbaka mot hotellet, och passade på att gå runt i området runt hotellet (bl.a. biblioteksgatan), och tog massa bilder på vinterskyltning och folk som var i shopping-läge. Det var riktigt bitande kallt, så en timme fick räcka…

Besök i Uppsala, och hemfärd

På söndag morgon vaknade jag skönt utvilad, och efter en god frukost åkte jag iväg norrut till Uppsala för att hälsa på Bori. Vi åkte iväg och handlade en snygg liten bänk på Ikea, och sen hade tyvärr klockan blivit så mycket att jag behövde ge mig iväg hemöver. Jag hade hört flera varningar om vädret, så jag ville ha någon timme eller två i marginal. Till att börja med märktes inte mycket av vädret, men efter Örebro började det att snöa en aning, och när jag närmade mig Karlstad var det en hel del snö. De flesta körde väldigt lugnt, så det gick oftast bara i 40-50, trots att väglaget gott och väl hade funkat för 70-80, men med tanke på att det var enkelfiligt stora delar av vägen var man fast i kolonnkörning mestadelen av tiden. När jag kom till Åmål och det var dags att svänga av E45 för att ta in på 164 märkte man att där plogade man inte längre. Det fanns uppkörda spår från bilar som kört tidigare, och det var mjuk nysnö, så det var inte omöjligt att köra, men större delen av vägen hem körde jag i 20-30 cm hög snövallar, och mötte bara någon enstaka bil eller två, på de 7-8 milen från Åmål. Först när jag närmade mig bullaren började snön försvinna, och när jag kom in i Strömstad kommun var vägarna helt snöfria!