Att ändra känslan i en bild

Jag går just nu moderskeppets kurs Digital Bildbehandling i samband med Högskolan i Jönköping. Jag har rätt så mycket tidigare erfarenhet av Photoshop, så nästan allt av det som gåtts igenom hittills i Photoshop / Camera Raw är bekant för mig, men den riktigt stora behållningen för mig är det övriga som diskuteras, dvs. tanken bakom bilden, hur man med olika tekniker kan ändra hur man betraktar bilden.

Som ett litet exempel tog jag en bild ut genom rutan här nyss. Det är en ok bild, men inte värst spännande.

Jag gillar att traktorn är med i bilden (jag väntade in ögonblicket då den befann sig på rätt plats innan jag tog kortet), men färgerna i bilden känns inte bra, det är för mycket kallt blåstick, och den blåa himlen med gula moln ger en lite för stor kontrast till den trista kalla traktorn på vägen. Därför väljer jag att för just denna bild göra den svartvit, för att lägga fokus på motivet och inte färgerna.

Eftersom bilden tog med min Nikon P7000 så kunde jag inte få till kortare skärpedjup än 3,5, vilket ger mig för mycket skärpa för att frilägga traktorn med skärpedjupet. Jag gjorde därför istället en slags low-key behandling på den. Jag gör först bilden svartvit med de-saturate, sedan en invertad s-kurve i curves för att i detta fall jämna ut kontrasten en aning (så det är ingen riktig low-key där man sänker mer). Sen en kopia av lagret. Lägg på gaussian blur i översta lagret (c:a 20 pixels), ändra till overlay-läge. Sen en lagermask på översta lagret och måla fram detaljerna man vill ha klara (i detta fall själva traktorn). Slå ihop, dra ner till rätt storlek, lägg på smart sharpen (ganska högt värde). Klart!

Det jag tycker att bilden vinner på denna behandling är att den känns mer grå och trist, vilket i mina ögon gör den mer intressant. Bakgrunden har också tappat fokus (inte bokstavligt, men genom gaussian-blur, overlay-processen) vilket drar blicken mer åt traktorn. Skärpan finns i bilden genom att blur-effekten inte finns på själva traktorn, så man inte skall känna att hela bilden är oskarp.

Jag skulle kunna göra mycket mer behandling på bilden, t.ex. vignette och dodge/burn på vissa delar, men detta var bara ett snabbt exempel på en behandling som jag tycker är intressant.