En stabil plattform…

är viktigt för många typer av fotografi. Att ha något som låter dig komponera bilden precis som du vill ha den och sedan i lugn och ro göra de inställningar som behövs på kameran för att till slut klämma av bilden du såg inom dig. En av de viktigaste sakerna för att få till just detta, oavsett om man har en liten kompaktkamera eller en stor kamera, är ett stativ. Att ha ett billigt enkelt stativ är definitivt bättre än inget stativ alls, men jag har förstått att för att få till ett lätt, men stabilt stativ så behövs lite mer.

Mitt nyinförskaffade stativ är från en av de mest kända tillverkarna, Manfrotto. Det är ett kolfiberstativ, vilket innebär att det är mycket lätt (så att det inte blir jobbigt att ta med sig), men samtidigt mycket starkt, så att det inte rör sig även om man sätter på en kamera med ett tungt objektiv. Ett stativ av den billigaste typen kommer alltid färdig med ett fastmonterat fäste för kameran, men för de dyrare varianterna förutsätts man ha egna åsikter om hur man vill jobba, och då köper man huvudet till stativet separat.

Eftersom jag inte jobbar med video behöver jag ett huvud som låter mig snabbt och enkelt justera kameran i alla tänkbara riktningar, för att sedan låsa fast läget snabbt när jag hittar rätt utsnitt. För det har jag förstått att ett s.k. kulledshuvud är det valet som flest fotografer föredrar, så det blev mitt val.

Min kombination är en relativt dyr kombination som kostar nästan lika mycket som många av de billigare digitalkamerorna, men å andra sidan är stativet en del av din fotoutrustning som oftast håller mycket längre än din kamera. Många yrkesfotografer har ett och samma stativ i både 15 och 20 år.

Jag har än så länge bara vart på en fotoutflykt där jag hade med mig stativet, men tack vare att jag hade med det kunde jag ta HDR-bilder (fler exponeringar med exakt samma utsnitt som sedan slås samman för att ge en bild med högt dynamiskt omfång, vilket betyder att man ser mer detaljer i både skuggor och de ljusaste partierna). Nedan är ett exempel på en av bilderna jag tog på den utflykten. Jag ser fram emot att ta med mig stativet fler gånger när jag skall iväg på fotopromenader eller utflykter. Mer info följer…