Fotofika (uppföljning)

Igår på fotofikan fick jag chans att känna lite på en Canon 5D mkII. Det är en kamera jag har vart nyfiken på ett bra tag, mestadels eftersom det talas så mycket om den i proffs-sammanhang. 5D mkII är Canons mest sålda fullformatare, och en mycket vanlig kamera bland seriösa amatörer. Den har mycket hög bildkvalitet, och är känd för att vara DSLR-filmarnas favorit.

Bertil lät mig känna på kameran, med ett 24-105/4 monterat, och mina första två reflektioner var;

– Känns lättare än jag hade trott
– Känns klumpigare än jag hade trott

Den första delen, att den kändes lättare än jag trott beror möjligen på att den kändes ”ihålig” på ett annat sätt än min Pentax K-7. K-7’an är, trots sitt mindre format en, i mina ögon, mer ”solid” kamera, dvs. den känns inte plastig. 5D’an är inte heller plastig, men den är ”bara” 140 gram tyngre än K-7, trots att den känns mycket större, och just att den känns mycket större hänger nog ihop med den andra delen, att den känns klumpigare för mig. Jag är van vid att min vänstra hand smidigt kupas runt nedre vänstra hörnet och sedan vidare upp på vänstra nedre hörnet på objektivet, så att man lätt vrider en zoomring och samtidigt har bra grepp och stabiliserar kamerahuset, men med 5D kändes det inte alls bra i mina händer…

Det är sånt här som är så kul med fotoklubb, att man får möjlighet att prata med andra om foto och utbyta erfarenheter. För dom av er som finns i Strömstadsområdet och är nyfikna på foto, även (eller kanske särskilt) om ni ”bara” har en kompaktkamera och tar bilder bara för skojs skull, spana in Strömstadsfotograferna och bli medlem!