Snö och is

Efter en god frukost fanns det lite tid där inget var på schemat, så jag gav mig iväg med kameran och det nyinförskaffade stativet på jakt efter något intressant att fotografera. Min syster hade tipsat mig om en skylt som var infrusen i is i närheten av E6’an. Jag hade inte sett själva skylten, men hade lagt märke till det stora isfallet när jag tidigare kört till och från jobbet, och hade någon gång tidigare funderat på om man inte skulle ta den vägen hem någon dag. Så, idag bar det av dit.

Precis när jag skulle ge mig iväg börjar det snöa rejält. Inte bra. Snö brukar inte underlätta fotografering, både p.g.a. alla små vita prickar som dyker upp på bilderna, plus att man inte kan rikta objektivet uppåt eftersom man då får snöflingor på linsen. För många är det också ett problem att kameror inte tycker om fukt och kyla, men för min Pentax är det inga problem :-)

Men, jag ger mig iväg ändå. Har inget annat särskilt för mig den närmaste timmen, kan lika gärna ta det som en rekognosering för ett återbesök en annan dag.

Väl framme slänger jag upp kameran på stativet och börjar leta motiv. Med stativet får jag lätt till möjligheten att dra upp mot F11, F13 på ISO 100.  Jag drar iväg 60-70 bilder, inklusive ett par set med 5-exponeringars underlag för framtida HDR-bilder. Sen vill jag prova på om mitt 70-200 också kan funka för detta, så det åker på. Nu blir det istället närbilder på istappar, även här ett par HDR-underlag. Eftersom platsen ligger helt intill E6 försöker jag också passa på att föreviga strömmen av norska bilar på väg till Strömstad för sin jul-shopping. Tyvärr gör snöfallet att de flesta av dessa bilder blir rätt värdelösa, så jag kör mot att ta längre slutartider istället för att få lite mer effekt-bilder.

Här finns resultatet efter att de sämsta är borttagna; http://www.flickr.com/photos/dmldata/sets/72157625624048574/

Bilderna har bara gått genom Lightroom 3 med en aning recovery, fill, ökad blacks och flera bilder har en hel del vibrance (detta bidrar till regnbågsfärgerna i isfallet). Om jag skall göra något annat med bilderna sedan kommer jag troligen dra ner vibrance mycket, det kan bli lite väl mycket av det goda…

Saker jag lärt mig idag;

– Stativet kommer bra till nytta även vid dagsljusfoto
– Vädertätning på kamera och objektiv kan vara guld värt
– Vänta helst ut ett tillfälle då det inte snöar

En reaktion på “Snö och is

Kommentarer inaktiverade.