Dimmigt

Dimma har på något sätt aldrig vart något jag tyckt om att fotografera. När folk påpekar något motiv att fota i dimma har jag bara sagt; nej, det blir inte bra. Tror att det beror på att jag på något sätt bara känner att dimma tar bort kontrast, utan att tillföra något, och vill jag bara ta bart kontrast kan jag göra det själv i Photoshop…

Men, idag morse var jag inne i Strömstad på ett möte, och direkt efter det mötet när jag skulle gå till bilen gick jag förbi den lilla (typ jättelilla) stadsparken, och såg att det nog kanske var något värt att fota där ändå. Dimman var hyffsat tjock, vilket gjorde att det blev rätt så bra ”lagring” eller hur man nu skall uttrycka det, dvs. att motivet i förgrunden var klart mer kontrastrikt än det som var 5 meter bakom, och när man var ytterligare 15 meter längre bort gick det nästan inte att urskilja något.

Jag hade (som jag numera brukar) med mig min lilla Nikon P7000 kompakt, och gick runt och tog en del bilder med olika brännvidder och utsnitt, och en av bilderna fastnade verkligen, den hör till en av mina favoriter hittills i år, och blev även mitt val för dagens bild på min flickr-ström

Min lärdom från detta är att jag skall komma ihåg att det inte finns något som är dåligt eller dumt att fotografera. Gäller bara att hitta rätt sätt att fotografera det…

Dimma staty

ISO 100
Slutare: 1/45 s
Bländare: f/5,6
Brännvidd: motsvarande 200 mm i fullformat.
Efterbehandling i Lightroom; svartvit/duotone, svagt blått i skuggorna och svagt gult i de ljusa tonerna.

2 reaktion på “Dimmigt

  1. 6ft5

    Den här bilden är ju helt suverän! Gillar allt! Gräset/växtligheten under statyn, dimman som man kan skära i men som ändå känns ”vänlig”. Otroligt fångat och efterbehandlat!

    1. Martin Inläggsförfattare

      Tackar! Jo, det var precis rätt tidpunkt och ”rätt” dimma för bilden, en sån där bild som skulle vara svår att ta om igen, även om det garanterat kommer att vara dimma där i framtiden också…

Kommentarer inaktiverade.