Fotografiskt bokslut 2010

Året 2010 var ett fotografiskt sett mycket händelserikt år för mig. Totalt sparade jag på 4394 bilder jag tagit med mina ”riktiga” kameror (inte mobilkamera). Av dessa räknar jag 16 som 5-stjärniga, 267 som 4-stjärniga, 938 som 3-stjärniga och resten (3128 stycken) som 2 eller 1-stjärniga (nästan inga ettor, dom slänger jag normalt).

Året innefattade en 5 veckor lång semester i September, som till största del spenderades i Ungern, men också tog oss genom bl.a. Tyskland och Österrike vilket ledde till möjligheter att fotografera många spännande motiv där.

Övriga stora händelser var bl.a. att jag köpte en Pentax K-7 och ett Tamron AF 70-200 f2.8 Di IF Macrofotomässan i Göteborg i April. Jag bytte strax innan det till att enbart fotografera RAW också. Iochmed Pentax K-7’an har jag också börjat experimentera med HDR och film, men det är bara i sin linda.

Jag skaffade också ett riktigt bra Manfrotto-stativ, och en mycket bra Nikon kompaktkamera, Nikon P7000. Jag har också påbörjat högskolestudier i digital bildbehandling via högskolan i Jönköping, och i samband med detta också köpt Adobe Photoshop CS5 och Adobe Lightroom 3.

I slutet av året blev det även ett besök till fotomässan och fotografiska i Stockholm, följt av deltagande i en mycket lyckad fotoutställning på Lokstallet i Strömstad, där vi var 20 fotografer från Strömstadsfotograferna som deltog. Jag ställde ut 4 canvas-bilder, varav 2 såldes, vilket jag är mycket nöjd med!

Några intressanta siffror från mina nyckelord i lightroom. I årets bilder blev det;

 • 86 bilder på Abbe
 • 106 bilder på blommor
 • 130 bilder på Bori
 • 185 bilder på Brummi
 • 526 bilder tagna i Budapest
 • 411 bilder på Judit
 • 195 bilder tagna i Lokstallet
 • 132 bilder på Moln
 • 611 bilder tagna i Skee
 • 413 bilder tagna i Strömstad
 • 141 bilder tagna i Stockholm
 • 133 bilder tagna i Svinesund
 • 175 bilder tagna i Uppsala
 • 302 vinterbilder

Vad hoppas jag då händer under 2011? Jag hoppas på att ta minst lika många 4 och 5-stjärniga bilder som jag tog under 2010. Jag hoppas på att få mer erfarenhet av HDR och filmning, samt att lära mig mer om studiobelysning.

Jag hoppas att ha med mig minst en av mina kameror varje dag, även när man gör allt det där vardagliga som att handla mat, ta en luftpaus på jobbet, gå på hundpromenad etc, och för att ge mig själv en extra push för att göra detta skall jag i år göra mitt första 365-project där jag postar en bild varje dag på min flickr-feed (adda mig gärna!). Det kan vara alla typer av bilder, men viktigast för mig är att det inte är samma typ av bild varje dag. Jag kommer säkerligen också fortsätta blogga och twittra om foto och mycket annat :-)

Tack för att du besökt denna sida under 2010, och välkommen åter under 2011!

Här kommer de 16 av mina bilder som jag markerat som 5-stjärniga under 2010.

En reaktion på “Fotografiskt bokslut 2010

 1. Judit

  Good to see my favourites among the 5star pics
  – the nun, Räfven Martin, Bori&me, the blue door to heaven, the moon in Skee! ;-)

Kommentarer inaktiverade.