(Hur) begränsas jag av kompaktkameran?

Sedan jag fick min Nikon P7000 i höstas har det blivit fler och fler av mina bilder som jag tar med denna mycket trevliga och kompetenta lilla kamera. Nästan alltid är jag väldigt nöjd med de bilder jag tar med kameran, och det är helt klart en stor fördel att ha en liten smidig kamera med sig överallt. En bild blir ju inte till om man inte har en kamera för att ta den med :-)

Men, vissa dagar, som t.ex. idag och igår, så känner jag mig lite kluven, och bestämmer mig för att även ta med mig min ”riktiga” Pentax K-7 ut på hundpromenaden, mest för att påminna mig själv om vilka för- och nackdelar den har.

Nackdelarna är lätta att komma på;

  • Dyrare
  • Tyngre
  • Större
  • Drar till sig uppmärksamhet

Men, fördelarna finns också där, vilket man snabbt blir varse när man tittar på resultat;

  • Färgåtergivning och kontrast är oftast snäppet vassare
  • Högre bildupplösning
  • Avsevärt snabbare, både vid serietagning, fokusering och avtryck
  • Lägre brusnivåer (men faktiskt inte så jättemycket lägre, P7000 är helt suverän, och 1,5 år nyare, och utvecklingen går snabbt framåt på detta område)
  • Men, mest märkbart; möjligheterna att jobba med kort skärpedjup på systemkameran är mycket större

Den sista punkten är den som känns mest märkbar för mig när jag tittar på bilderna. I exemplen nedan tog jag bild på samma motiv, med det kortast tänkbara skärpedjup som gick att få fram, vilket på Nikon P7000 är i maximalt inzoomat läge (motsvarande 200mm, f/5.6), och med motivet så nära som kortaste fokusavstånd tillåter.

För att göra jämförelsen lite mer universell valde jag att använda mitt 50 mm f/1.4 med bländare f/1.8, vilket är något som man med de flesta kameramärken kan få köpt ganska billigt (både Nikon och Canon har 50mm f/1.8 objektiv för runt 1000-1200 kr, vilket gör att en enkel systemkamera och objektiv tillsammans inte behöver kosta mer än 4000-5000 kr).


Nikon P7000, ISO 100,  42,6 mm (motsv. 200mm i fullformat), f/5.6, 1/30s


Pentax K-7, ISO 100,  50 mm (motsv. 75mm i fullformat), f/1.8, 1/320s

Vad ser och känner jag då i dessa två bilder? Båda bilderna är helt acceptabla, men jag tycker nog ändå att bokeh (oskärpa) är snäppet snyggare på systemkameran.

Betyder då detta att jag framöver enbart kommer att använda min Pentax? Nepp. Jag tror att fortsättningsvis kommer jag göra på samma sätt som jag gjort sedan jag skaffade min Nikon, nämligen att jag har med mig min Nikon överallt (t.ex. till jobbet, på hundpromenader), och att jag även tar med min Pentax i en situation där jag vet med mig i förväg att jag skall lägga mer tid på att komponera mina bilder, och troligen också kommer att vilja kunna byta objektiv och använda stativ.

Framförallt är min Pentax totalt överlägsen med sitt Tamron 70-200 f/2.8 monterat, där blir skärpedjupet extremt kort i fullt inzoomat läge, med en närgräns på 0,95m, vilket är väldigt kort i 200mm-läge, samt att skärpa och kontrast är vassare än något jag sett från Nikon P7000 ännu, men så kostar å andra sidan den kombinationen ett antal gånger mer än en Nikon P7000…

En reaktion på “(Hur) begränsas jag av kompaktkameran?

Kommentarer inaktiverade.