Tillgängligt ljus eller blixt vid makrofoto

En sak som kan vara lite klurigt att få till är makrofotografering, och för att få lite fler möjligheter att ta sina makrobilder kan man faktiskt använda sin kameras inbyggda blixt, men det kan komma att krävas lite kreativa åtgärder… (Samtliga bilder är tagen med en Nikon P7000 kompaktkamera, och dess inbyggda blixt).

En bild utan blixt. För att få till denna behöver man dock ha stativ (eller väldigt hög ISO) eftersom det blir lång slutartid. (ISO 400, f/8, 0,9s)
Här har vi problemet med inbyggd blixt och makrofoto. Man är så nära motivet, att även om man lyckas få blixten att bli så svag att man inte bränner ut alla detaljer så är man ändå så nära att blixten inte klarar att lysa upp hela motivet utan att få med skuggor av själva kameran eller objektivet… (ISO 200, f/8, 1/30s, blixt 1/64 styrka)
Lösningen är att bara hålla ett helt vanligt papper framför blixten. Tillräckligt mycket ljus kommer att klara att ta sig genom pappret, och eftersom pappret är ganska stort i yta jämfört med den inbyggda blixten kommer den även att göra ljuskällan mycket större och därmed mjukare.

Denna bild är alltså åstadkommen genom att bara hålla ett vitt papper c:a 6-7 cm framför blixten. Man får dessutom möjlighet att forma ljuset genom att bara böja pappret. Prova själv, det är kul! (ISO 200, f/8, 1/30 s, blixt 1/32 styrka)

2 reaktion på “Tillgängligt ljus eller blixt vid makrofoto

  1. Pingback: Tweets that mention Tillgängligt ljus eller blixt vid makrofoto « Martin Larsson -- Topsy.com

Kommentarer inaktiverade.