De första 40 dagarna i mitt 365 projekt

Fraktfartyg passerar under gamla svinesundsbron, nya svinesundsbron i bakgrundenNu har det gått 40 dagar av mitt 365 projekt, och än så länge känns det bra!

Projektet har gjort att jag tittar mer medvetet efter saker när jag är ute och går, och jag har med mig kameran (eller ofta båda kamerorna) när jag gör vardagliga saker.

Ett par saker har jag kommit på; jag känner att jag ofta har svårt tänka mig i förväg vad för slags bild som skall bli dagens bild. Jag tar ofta 20-30-40 bilder per dag, med lite olika typer av motiv, men oftast på samma platser, vilket gör att det är rätt så svårt att variera mig. Det blir ofta bilder på/från Svinesundsbron (som ligger väldigt nära platsen där jag jobbar), granar (vilket det finns gott om både vid jobbet och hemma), snö och is (vilket finns överallt känns det som), eller på rutten jag promenerar med hundarna hemma.

Sättet jag väljer dagens bild på är att jag fotograferar lite under dagen, kanske några bilder precis innan jag börjar jobba, eller direkt efter jobbet. Sedan på kvällen sätter jag mig och kikar på dessa, och om ingen av dom sticker ut rejält funderar jag på om jag skall ta någon bild hemma, kanske med blixt, eller en makro-bild?

Ibland känner jag mig rätt nöjd med dagens bild, men ofta känns det som mer tur än skicklighet, och vissa dagar känns det som min dagens bild är ganska intetsägande.

Hur tänker jag mig då de resterande 325 dagarna? Jag tror och hoppas att dom framförallt kommer att ändra sig en hel del när vädret ändrar sig och solen är framme lite mer före och efter jobbet (vilket känns som ett av de stora problemen just nu när det är korta dagar). Jag tror också att jag kanske kommer att prova på mini-teman, dvs. 5 eller 10 dagar i rad med liknande/samma motiv, för att se hur jag kan utmana min kreativitet. Jag tror att jag kommer att prova fler bilder med extern blixt, eftersom det är något jag är nyfiken på att bli duktigare på.

Det kommer säkert att komma fler dagar då jag är oinspirerad och till slut bara klämmer iväg en halvbra bild, och kanske dagar då jag inte kan ta en dagens bild (även om det inte hänt ännu), men som det känns nu kommer det att vara fullt genomförbart att köra detta året ut. Önska mig lycka till! :-)