Glöm inte blixten!

Blixt ovan vänster i paraply, andra blixt från högerEtt av de bästa hjälpmedel man har för att ta bättre bilder är i mitt tycke en blixt. Blixten tillför extra ljus, och ljus är grundförutsättningen för allt fotograferande. Däremot är det inte så enkelt att en bild med blixt alltid blir bättre än en utan, men om man lär sig känna igen de situationer där blixten kan göra bilden ännu bättre är mycket vunnet.

Nästan alla kameror, både kompaktkameror och större systemkameror har en inbyggd blixt. Den är oftast liten, och sitter väldigt nära objektivet (ofta precis ovanför eller precis bredvid). Eftersom den blixten är så liten så tycker jag den passar bäst för s.k. fill-in, dvs. man låter kameran ta bilden med nästan samma exponering som utan blixt, och så låter man blixten ge en liten extra skjuts i ljuset. Det funkar oftast väldigt bra i en situation där man fotograferar någon som belyses bakifrån, t.ex. om man fotograferar någon som är vänd mot kameran och har solen nästan direkt bakom sig, man jämnar då ut ljuset en aning. I en situation där ljuset är bra kan ändå blixten vara fin att använda, då den ger en s.k. catch-light eller ögonblänk, vilket många utan att tänka på det är något man tycker är fint i ett porträtt.

De flesta inbyggda små blixtar ger däremot tyvärr inte så bra effekt om man försöker använda denna lilla blixt för att stå för huvuddelen av allt ljus i en bild, t.ex. om man fotograferar i ett väldigt mörkt rum. Då kommer blixten att köra på så hög effekt den bara kan, och resultatet blir oftast att det som är närmast kameran blir väldigt starkt belyst, och det som är några meter längre bort blir mörkt. Det hänger helt enkelt samman med att den inbyggda blixten är en väldigt liten ljuskälla och inte orkar lysa starkare än ungefär 5-10 meter bort som mest. Eftersom den inbyggda blixten också alltid riktas rakt fram mot det man fotograferar blir också ljuset från den väldigt ”rakt på”, vilket gör att man ofta får mörka skuggor om man t.ex. fotograferar någon framför en vägg.

Ett sätt man kan förbättra denna situation med inbyggd blixt på är att se till att man får så mycket annat ljus förutom blixten som möjligt, dvs. tänd alla lampor, dra upp alla persienner, dra åt sidan alla gardiner, öppna balkongdörrar, flytta personen/motivet närmare det ljus som redan finns m.m… Ju mer ljus det finns, ju mindre måste kamerans blixt försöka kompensera upp, och ju jämnare blir oftast bilden.

Mitt favoritsätt att fotografera med blixt är att använda externa blixtar, dvs. en separat blixt som jag antingen sätter i kamerans blixtfäste på ovansidan, eller som jag har löst någon/några meter bort från kameran. Fördelen med en extern blixt är framförallt att den är mycket större och starkare, och i fotosammanhang betyder större och starkare blixt att man enklare får ett mjukare ljus. Det låter lite bakvänt, men ju större och närmare man kan få ljuskällan, ju mjukare blir oftast ljuset.

När man har en extern blixt direkt på kameran kan man oftast också välja vilken riktning blixtljuset skall gå, och det som oftast ger bäst bilder för mig är när jag studsar blixten i taket. Ljuset studsar då rakt upp i taket och mot väggarna, och eftersom tak oftast är vita eller ljusgråa så studsar mycket av ljuset tillbaka ner, och eftersom taket är mycket större än den lilla ytan fram på blixten där ljuset kommer ut blir därmed ljuset också mycket mjukare. Ett exempel på detta kan ses nedan. Den första bilden är blixtljuset rakt mot motivet (Abbe). Se hur starka skuggorna blir. Den andra bilden är när blixten studsats i taket. För att detta skall funka måste man dock ha en extern blixt, för det är bara då som blixten är så stark att det finns tillräckligt mycket ljus kvar efter det har studsat i taket.

Blixt direkt på Blixt studsad i tak

En bra extern blixt kan man köpa till sin kamera från runt 1400-1500 kr ny (jag tycker t.ex. om denna blixten från Dörr väldigt mycket.). Tänk dock igenom innan du köper om du bara vill köpa märkesprodukt från din kameratillverkare eller inte. Priset brukar vara mycket högre (ofta dubbelt så höga) på märkesprodukter, men du får oftast lite finesser (t.ex. trådlös styrning) som kan vara mycket bra att ha i vissa lägen, plus att kvalitén är högre också. Om du håller på seriöst med mycket blixtfoto är det bra att satsa på märkesprodukter.

Blixt och paraplyOm man har en extern blixt kan man också köpa till tillbehör till den för att använda den för studiofotografering. T.ex. detta kit från Kaffebrus där man för c:a 700 kr kan köpa ett stativ för kameran och ett paraply, vilket gör att man kan studsa ljuset i/genom paraplyet och få en mycket större (och därmed mjukare) ljuskälla. Jag har två stycken externa blixtar, en med ett paraply-kit och ett med ett softbox-kit (en pyramidformad låda där man får stort och mjukt ljus, men ändå kan styra det en hel del) och de bilder jag får med hjälp av dessa ser riktigt proffsiga ut!

Tänk dock på att när man använder blixtarna med denna typ av kit så styr man oftast blixtarna manuellt, dvs. man kan inte köra kameran i något annat än manuellt läge, så det blir oftast lite pill med att hitta en kombination av bländare/slutartid/ISO där man känner att man får rätt resultat. Om man tycker att det är för jobbigt kan man t.ex. köpa en kabel, som man kopplar från kameran till blixten, så att kameran inte bara kan säga åt blixten att avlossas (vilket är så de flesta trådlösa billiga varianter fungerar), utan även hur starkt och hur länge, så att kamerans automatik får till en riktig exponering.

Om du inte har en extern blixt till din digitalkamera så kan jag verkligen rekommendera att det borde bli ditt nästa inköp, det är användbart i många situationer, och lyfter kvalitén på dina bilder i många situationer! (Som ett litet sidospår borde jag även nämna att du samtidigt borde skaffa en reflexskärm om du inte har det. Går att få tag på från c:a 150-200 kr, och används för att studsa och mjuka upp ljuset från de ljuskällor som finns, vilket ger ett proffsigt resultat enkelt!)

Det finns många hemsidor som förklarar hur man får mer ur sin blixt, några som jag kan rekommendera är:

The strobist

Pierre Pocs

Carlbom foto

Stefan Tell

Kaffebrus