Samyang MF 14 på G

Ett område som jag saknat sedan jag gick över till att fota digitalt är en bra vidvinkel. På min Pentax MZ-5 hade jag mitt 24mm f/2.0 vilket gav en bra vidvinkel som passade fint för t.ex. landskapsbilder. Sedan jag har börjat fota digitalt har mitt vidvinkel-alternativ vart det 18-55 som följde med min Pentax K-7 som jag köpte våren 2010, och även om det är ett objektiv som har sina fördelar (vädertätningen framförallt, och ok bildkvalitet) så är det ändå ett kitobjektiv som definitivt lämnar lite att önska i en del situationer. Bl.a. tappar det en hel del skärpa ute i kanterna såvida man inte bländar ner till minst f/5.6 men gärna f/8, plus att det är en hel del CA i det i full vidvinkel. 18mm omräknat till 35mm-format blir dessutom runt 27mm, så det är inte riktigt lika vidvinkligt, och ger inte riktigt samma bildkänsla.

Så, jag har sökt länge efter ett alternativ för att täcka in vidvinkel-biten, och i somras såg jag att Cyberphoto började sälja Samyang MF 14mm f/2.8. Det är ett manuellt objektiv, vilket betyder att det inte har autofokus, eller kan styras från kameran så som man i många fall förväntar sig idag. Å andra sidan har det ett väldigt lågt pris, och mycket hög optiskt kvalitet, dvs. om man kan leva med att göra lite manuellt arbete med att ställa in skärpan och bländaren så får man ett mycket bra resultat.

Jag började fotografera med SLR-kameror i mitten på 80-talet, och då var det rätt sällsynt att kameror hade autofokus. Det var i mitt fall inte förrän 1995 då jag skaffade min Pentax MZ-5 som jag fick tillgång till autofokus, och först när jag ett par år senare köpt mitt FA 50mm f/1.4 som autofokus började bli mer eller mindre nödvändigt. Så, jag tror och hoppas att det inte kommer att kännas som ett stort problem för mig att jobba manuellt med just detta objektiv.

Varför kan jag då tänka mig att köpa ett manuellt objektiv? Jag skall inte sticka under stolen med att det är priset som i första hand avgör det. Cyberphoto och Scandinavian Photo säljer just nu i skrivande stund detta objektiv för c:a 3200-3400 kr (händer ibland dock att det kan vara särskilda erbjudanden och rabatter från Cyberphoto), och om man läser recensioner av objektivet förstår man snabbt att motsvarande bildkvalitet med autofokus kostar flertal gånger mer, t.ex. nämns ofta Nikons 14-24mm f/2.8, vilket är ett riktigt proffsobjektiv med en prislapp på runt 16000 kr. Visserligen är det ett zoomobjektiv, men vid jämförelser av bildkvalitet är Samyang-objektivet ofta bättre, eller minst lika bra!

Hur tänker då jag att jag kommer att använda detta objektiv? Jag tror ofta jag kommer att använda det där det är som skarpast, dvs. vid f/4 och f/5.6 (det är f.ö. riktigt skarpt redan vid f/2.8!), och att jag kommer att ha kameran fokus manuellt inställt på hyperfokalavstånd, vilket för ett så pass vidvinkligt objektiv är runt 1,5-2,5 meter för dessa bländare (lätt att räkna ut, t.ex. här!). Jag tror att jag kommer att använda det i många olika situationer, både i naturfoto samt vanligt vardagsfoto, dvs. där jag passar på att ta lite bilder när jag är ute och går med hundarna, tar en promenad, är på semester m.m…

Enligt den beskrivning som Cyberphoto ger på sin hemsida fungerar just dessutom Pentax mycket bra med detta objektiv, man kan bl.a. bara ställa kameran i A-läget på den bländare man satt på objektivet, så gör kameran resten av arbetet! På t.ex. Nikons icke-proffsmodeller (upp t.o.m. D90) behöver man gå över i manuellt läge, vilket gör att man i många lägen får ta flera testexponeringar för att hamna rätt.

Vänta dig att se lite bildexempel på denna hemsida så fort det har kommit och jag har tagit lite bilder med det!

Länk till objektivet hos Cyberphoto

En reaktion på “Samyang MF 14 på G

Kommentarer inaktiverade.