Spray and pray eller noga övervägande?

Det nämns i flera sammanhang (t.ex. i de podcasts jag lyssnar på, bl.a. TWiP och Photo Focus) att det finns de fotografer som kör med spray and pray, dvs; man har en digitalkamera, så varför inte köra 400-500 bilder på en timmes fotoutflykt och hoppas att något blir ok? I samma diskussion finns det också en andra ytterligheten, dvs. den person som nogrannt komponerar sin bild, gärna med kamera på stativ, väntar flera timmar på rätt ljus osv. och därefter tar en eller två bilder.

Jag tillhör nog inte någon av dessa två ytterligheter, utan är nog kanske en liten kombination (eller kompromiss) av dessa två. Jag tar definitivt en hel del bilder när jag är ute och fotar, men jag fotograferar inte så mycket att jag får slänga nästan allt för att få kvar ett par bilder som är ok. Om jag är ute en timme kanske det blir runt 60-70 bilder, och av dessa är oftast runt hälften tillräckligt bra för att behålla.

Min teknik när jag fotopromenerar är att jag försöker åka till en plats där jag inte vart förut, så det finns nya saker att se. När jag väl är på plats tar jag fram kameran och börjar gå. Det jag sedan tittar efter är intressanta detaljer, former, färger och skuggor. Det är lite svårt att beskriva exakt vilka detaljer etc. jag tittar efter, men jag tänker i huvudet hur en bild skulle se ut när den är beskuren i kameran, och om den skulle passa bäst som liggande, stående eller fyrkantigt format. Jag tittar också på om bilden skulle ha en intressant kombination av väldigt detaljrika delar och jämna, mjuka, enfärgade partier, t.ex. en trädstam med massa små detaljer i svart/brunt/rött, blandat med mjuk, vit snö.

Jag tror inte det finns något rätt eller fel sätt att göra, utan man jobbar på det sätt man föredrar, och ofta blir det nog så att man går igenom olika perioder i sitt fotograferande, beroende på sina intresseområde och sin kunskapsnivå, och i och med de förändringarna ändrar man kanske också hur många bilder man tar, och hur…

Hur gör du? Tar du många bilder på ett och samma motiv, eller kör du på för fullt så länge det finns plats på minneskortet och ström i batteriet?