Dags för check & clean

Idag har jag sänt iväg min Pentax K-7 och mitt Pentax 50mm f/1.4 på check & clean till kameraservice i kungsör (officiella serviceverkstaden för Pentax i Sverige).

K-7’an har vid det här laget gått runt 7000-8000 exponeringar, vilket inte är värst mycket, så det är mest för att få den snabbt kollad och rengjord som den åkte iväg. Däremot är mitt SMC-FA 50mm f/1.4 rätt så gammalt och välanvänt vid det här laget. Det har hängt med sedan mitten av 90-talet då jag köpte det till min dåvarande 35mm filmkamera, och har under långa perioder vart det enda objektiv jag använt, och har säkert vart med på 70-80% av alla bilder jag tagit med Pentax, vilket säkert är upp mot 25000-30000 vid det här laget. Det är optiskt i fint skick (inga repor på några glaselement), men däremot märktes det nu i helgen när jag fotograferade på Winter Word festivalen att det inte prickar autofokus så bra som det gjort förut, det fokuserar oftast lite längre bort än det jag siktar på, och eftersom jag ofta fotar med väldigt kort skärpedjup kan det göra att det märks en hel del.

Jag kommer att få ett kostnadsförslag snart, så får vi se om det är något lätt fixat, eller om jag får sälja det som lätt defekt till någon som mest tycker om att fokusera manuellt, och att jag får gå över till mitt Tamron 70-200 f/2,8 som standard porträttobjektiv…

2 reaktion på “Dags för check & clean

  1. Staffan

    Hej Dan! Vet du hur man kollar hur många exponeringer en k-7a gjort? Tacksam för svar! /S

    1. Martin Inläggsförfattare

      Hejsan! Jepp, det sättet jag känner till är att ta en bild och kolla på EXIF-data från den bilden. Där ligger det med info om hur många exponeringar totalt kameran gjort. Känner inte till något menyalternativ som visar direkt, och räkneverket som kameran numrerar på minneskorten är lätt att nollställa, så den skulle jag inte lita på i de flesta fall.

Kommentarer inaktiverade.