Dramatiska moln

Kompaktkameran är tillbaka

Nu har min P7000 kommit tillbaka från service hos Nikon. Det löste sig till slut, och reparationen täcktes på garantin, men jag tycker det var alldeles för lång responstid från Nikon från det att jag sänt in den till det dök upp ett kostnadsförslag(?) och sen när jag ringde dom om det behövde dom ytterligare några dagar på sig för att ge besked om vad som hände, och om det skulle täckas på garanti eller inte.

Måste ärligt säga att det allvarligt skadade min känsla av Nikon som märke. Min tanke innan detta var att Nikon var kamerornas Mercedes, dvs. dyra, lite konservativa, men hög kvalitet och service. Pentax är i mitt huvud som Kia eller Skoda, en lillebror som är prisvärd och ligger långt fram på tekniken, men som många inte insett värdet av. Måste säga att det funkade mycket bättre med servicen på min Pentax, jag var utan den kameran i 5 dagar då, hos Nikon tog det 3 veckor. Tur att jag har flera kameror, så kameralös behövde jag aldrig vara.

Nu när P7000 är tillbaka inser jag igen varför jag blev helt lyrisk i början när jag började använda den. Det är inte det att P7000 är en helt suverän kompaktkamera, helt överlägsen allt annat, utan just att det är en helt lagom stor kamera, som har stora inställningsmöjligheter, och ger bilder med hög kvalitet! Jag tror nog att de flesta andra kameratillverkare också har detta hos sina top-of-the-line-modeller, men för mig är det en viktig sak att inse (igen) att den bästa kameran är den man har med sig. Jag tog t.ex. ett par bilder igår kväll på hundpromenaden som jag troligen aldrig hade tagit med min stora pentax, just eftersom jag hade behövt ha med mig både kameran och 3 objektiv (vidvinkel, normal och telezoom) för att täcka in samma möjligheter som kompaktkameran har.

Självklart finns det tillfällen då jag vill ha systemkameran, framförallt i porträtt- och studiosituationer eller där högt ISO behövs, men i de flesta lägen kommer jag tillräckligt långt i kvalitet med den lilla kompakten. Särskilt bra lämpad är den i mina ögon för landskapsbilder och macro, där kan jag i många fall säga att jag t.o.m. föredrar kompakten!

Om någon annan kameratillverkare läser detta och vill bevisa att deras bästa kompakt är lika bra som P7000, bara maila mig så berättar jag var ni kan sända den :-)

Dramatiska moln