Steg2 - grundjusteringar gjorda

5-minuters porträtt retusch i Lightroom

Allt eftersom jag lärt mig mer om Lightroom inser jag att man faktiskt kommer väldigt långt utan att behöva gå till t.ex. Photoshop. Här följer ett par snabba steg på hur jag gör ett par snabba justeringar på ett porträttfotografi.

Obs! Klicka på bilderna för att få upp dom i stor storlek!

Steg 1: Här är orginalbilden. RAW. Helt orörd. Färgbalansen är fel, så vi justerar den till blixt/flash, som jag vet är korrekt i detta fallet. Annars ser exponeringen och övriga saker bra ut, så jag gör bara mina standardinställningar (+15 på clarity och +30 på vibrance för att ge färgerna lite mer kick).

Steg 1, obehandlad bild

 

Steg 2. Färgbalansen är fixad, färgbalansen på huden känns nu mycket bättre.

Steg2 - grundjusteringar gjorda

 

Steg 3. Även om Elin har närmast perfekt hy så kommer belysningen jag använt att framhäva alla små detaljer som normalt inte syns, så jag vill mjuka upp ansiktet en hel del. Jag använder en pensel för att måla ut området jag vill mjuka upp, vilket är hela ansiktet utom munnen och ögonen, som jag vill behålla all skärpa och klarhet på. Jag använder exponering +3, för att enklare känna var jag målar.

Steg3 - Ansiktsmask

 

Steg 4 – Efter jag har gjort klart markeringen tar jag bort bort exponeringsökningen, och minskar clarity hela vägen ner till -100, och sharpness ungefär halvvägs ner. Detta jämnar ut ljuset i ansiktet.

Steg4 - Ansiktet mjukat

 

Steg 5 – På en del bilder funkar det bra att använda detta pensellager även på överkroppen. Se bara till att inte maska ögon, mun, hår eller smycken.

Steg 5 - Även överkroppen

 

Steg 6 -Ibland är det också en bra idé att göra en liten extra justering under ögonen, eftersom man gärna får lite extra skuggor där med starkt studioljus.

Steg 6 - skugga under ögonen

 

Steg 7 – Området under ögonen får ytterligare clarityjustering helt ner i bott (-100), och en aning (runt +0,2 – +0,3) lyft i exponering för att ljusa upp bara en liten gnutta.

Steg 7 - Ögonen softade

 

Färdigt! Här är före och efter! Det går givetvis att leka hur mycket som helst i Lightroom efter detta, t.ex. med att ändra på färgmättnad i enstaka färger, att lägga på vinjettering etc, men om man följer stegen ovan har man iallafall en rätt bra snabb genomgång som funkar för de flesta porträtt!

Steg 8 - Före och efter