Dags för mikrofokusjustering…

2011-07-23 Seläter bryggaVar ute och tog ett par bilder igår med K-5’an och 70-200 f/2.8. Bilderna blev fina, förutom att fokus inte låg så bra. På nästan alla bilder jag tagit där jag fokuserat på något som var 20-50 meter bort så låg fokus en aning för långt bort. Om man kör med liten bländare (från f/5.6 och uppåt kanske) så är det inga problem, men eftersom jag vill köra ganska stor bländare (ofta runt f/3.2) så är det faktiskt märkbart om fokus ligger 10-15 meter längre bort än det man faktiskt har prickat in med autofokuspunkten… Särskilt märkbart blev det på ett par timelapse-bilder jag försökte mig på, där var det helt uppenbart att fokus hamnat fel.

Så, jag behöver sätta mig ner och justera in mikro-af justeringen en aning på två av mina objektiv; 50 mm får jag justera in så det fokuserar som bäst på f/2.8 (min favoritbländare med det) på ungefär 1,5 – 2 meters avstånd, det är absolut den vanligaste användningen av det objektivet för mig. Sen på 70-200 så skall jag försöka trimma in det så det prickar rätt på ungefär 30-40 meters avstånd på f/3.2. Jag tänker inte göra några drastiska justeringar, troligen orsakar det mer problem än det gör nytta om jag drar för långt ut på kanterna med justeringen, så +-3 är nog så långt som jag tänker sträcka mig, annars finns det risk att man prickar fel när man plåtar något som ligger utanför det ordinarie…