ISO 3200 and loving it…

Bild tagen med ISO 3200 på en Pentax K-5Nu har jag haft K-5’an i c:a 4-5 månader, och jag måste säga att det är en mycket trevlig kamera. K-7’an var jag mycket nöjd med, det är en välbyggd kamera som är väldigt trevlig och kapabel, och man har tagit allt som var bra med K-7’an och piffat till en av de få saker som kunde bli bättre, nämligen sensorn.

Antalet megapixels är inte något jag har stört mig på under flera år, allt från 10 megapixel och uppåt håller fint för mig, men det som jag verkligen känner har blivit mycket trevligt nu på K-5’an är brusnivåerna. Jag fotar regelbundet upp till ISO 3200 och sträcker mig ibland till ISO 6400, och känner att den t.o.m. på dom nivåerna levererar snygga bilder som t.o.m. funkar för utskrifter!

Egentligen var det väldigt sällan ett problem för mig med K-7’an med brusnivåerna, eftersom jag oftast klarade mig fint med ISO100-400, och ibland behövde dra mig till 800 eller i högsta fall 1600, men 800 var gränsen för mig när jag kände att det gav bilder som var tillräckligt snygga för utskrifter.

Den största förändring jag ser i mitt beteende är att jag nu oftast tar med mig pocketkameran för att kunna täcka in allt från vidvinkel till zoom i ett nödfall, men sen även tar med mig K-5’an med fast 50mm 1.4, satt på ungefär f2.2-2.8 (skärpan passar bäst för mig från 2.2 – 4.0). Handhållet på ISO 3200 och Pentax in-house stabilisering får jag riktigt användbara bilder ner till c:a 1/15, 1/30 slutartid, vilket faktiskt håller för normalt gatuljus på en mörk höstkväll! Exempelbilden i detta inlägg är ISO 3200, 50mm @ f2.8, 1/50 slutartid kl 7 en mörk höstmorgon med lite dimma (klicka för att se den större).

Vilken teknisk detalj tycker du är viktigast på din kamera? Kommentera gärna!