Fotoåret 2011

Ännu ett år slut, och då är det dags för ett fotografiskt bokslut för 2011.
Först de hårda bitarna med teknik och siffror;

4251 bilder tagen med min kompaktkamera (Nikon P7000)
1949 bilder tagna med min Pentax K-7
2148 bilder tagna med min Pentax K-5

dvs. totalt 8348 bilder som jag just nu har kvar. Jag har nog slängt minst 2-3 gånger så många…

Jag har under året skaffat en ny kamera, Pentax K-5. Jag var väldigt nöjd med min K-7, men fick ett väldigt bra tillfälle att skaffa K-5’an, och jag märker en väldigt stor skillnad; möjligheten att ta bilder med mycket hög ISO har förbättrats mycket. K-7’an tar snygga bilder upp till ISO800, användbara till ISO1600, medans K-5’an tar snygga bilder upp till ISO3200 och användbara upp till ISO6400, och den sista biten där betyder att man kan fota handhållet inomhus även under dålig belysning, och det är en stor skillnad för den typen av bilder, att inte behöva rigga upp stativ eller blixtar när man fotar människor. Om jag fotar utomhus i dagsljus tror jag inte jag skulle märka skillnad alls på bilder från K-7’an och K-5’an.

Hela året har jag kört ett 365-projekt, dvs. fota minst en bild varje dag och lägg ut på nätet. Läs separat bloggpost om detta här.

I november var jag på fotomässan i Stockholm. Liten besvikelse jämfört med förra året, nästan exakt samma kameror, samma utställare, inte mycket nytt. Kommer att fundera ett par gånger till innan nästa fotomässa med liknande upplägg…

Men, viktigast under året, jag har kommit en bit längre på vägen att inse vad jag tycker är mest intressant att fotografera, och det är människor. Jag har vid många tillfällen riggat upp min hemma-studio och fotat familj och vänner, och bilderna som kommit från det har vart bland de bästa jag någonsin tagit.

Mina tankar inför 2012 är;

  • Inget kamerabyte, jag har en bra kamera och de två objektiv som jag behöver
  • Färre, men bättre bilder än 2011.
  • Fler tillfällen att fota i studio, och utveckling av mina kunskaper i att fota vackra och spännande bilder på människor.
Här är ett par bilder som jag känner representerar den typ av bilder jag fotat under 2011.