Kompaktkamera? Funkar (oftast) fint!

Har sedan ett år tillbaka alltid med mig min lilla Nikon P7000, oftast i jackfickan, och det har helt klart blivit ett antal bilder tagna med den som är mycket bra. Bilder som jag aldrig hade tagit annars, eftersom jag inte orkat släpa med mig kameran. Men, det är vissa saker som är mindre bra.

Liten sensor = dåliga brusegenskaper. Detta är inget problem om man mestadels fotar på dagtid, då finns det gott om ljus. Men, när jag härom kvällen skulle fota lite bilder strax efter solnedgång blev det uppenbart att min DSLR hade klarat sig avsevärt bättre. Jag satte kameran på ISO 100, satte fokus på oändligt, satte 10 sekunder timer, satte bracketing på 5 bilder med +2, +1, 0, -1 och -2. Satte sedan kameran ovanpå ett stationärt objekt, t.ex. ett stenblock. Men, bilderna blev inte bra. Först och främst maxade jag ut slutartiden på 8 sekunder på samtliga + steg, dvs. jag fick inga bilder som fångade upp detaljer i de mörkaste delarna.

Detta var inte några jättekritiska bilder som jag planerat och gjort massa arbete inför, så det var först när jag kom hem som jag började kika på dom som jag blev besviken. Inför nästa försök satsar jag på; ISO 200 eller 400, även om det är lite brusigare. Manuell fokusering, oändligt var inte klockrent, det räckte kanske 100 meter bort. Bracketing 5 steg fast 0,7 istället kan nog också funka bättre.

Reminder to self; lägg ut stativet i bilen, det gör ingen nytta ståendes här hemma i vardagsrummet…

Denna bild från kvällen blev däremot trevlig. Handhållen, ISO800, 1/8 s slutartid (antiskak på). Lite brusreducerad i LR3.

2012-01-26 Strömstad