Därför använder jag Pentax

Bland mina vänner som fotar är jag den enda som fotar med Pentax. Jag har flera gånger funderat på att byta till en av de ”stora” tillverkarna, Canon eller Nikon. Pentax säljer väldigt många kameror, och är ett märke som har väldigt långa anor med många legendariska modeller i sin historia, många fotografer har någon gång ägt en gammal K1000, en gammal slitvarg.

Varför använder då jag Pentax? För mig började det 1995 när jag köpte min Pentax MZ-5. MZ-5 var min första kamera med autofokus (dock inte min första systemkamera), och jag vande mig rätt snabbt vid att inte behöva tänka på så mycket mer än att ställa in brännvidden och ta bilden. I flera år körde jag på auto, och jag körde bara med ett billigt 35-80 mm zoom.

Men, till slut, runt 1998-99, efter att ha läst mycket på photo.net så tog jag beslutet att köpa mitt första icke-zoom, och valet landade på ett 50 mm 1.4, och jag började förstå mig på Av-läget. Plötsligt öppnade sig en värld med knivskarpa bilder och superkort skärpedjup, och där var jag fast :-) Jag fotade massvis av bilder, framförallt dia med min MZ-5 i över 10 år, och var väldigt nöjd med hur liten och smidig den var.

Men, detta förklarar ändå inte varför jag ännu kör Pentax.

Skälen är flera;

 • Jag vann min första digitala SLR, en K10D och all gammal optik fungerade, så för 0 kr i investering hade jag kommit över på digitalfoto med en systemkamera :-)
 • De största modellerna (K-7, K-5, K10D) har alla haft väldigt proffsiga funktioner så som vädertätning och inbyggd skakreducering, detta till ett mycket bra pris. Man får helt enkelt mycket kamera för pengarna.
 • Jag har aldrig råkat ut för något hårdvaru- eller mjukvarufel. Min Nikon-kompakt var däremot redan på reparation efter mindre än ett år.
 • K-5 har väldigt bra brusegenskaper.
Vad skulle jag då vilja se för att Pentax skulle behålla min lojalitet? Full 36x24mm-sensor. Detta är viktigt för mig. Jag har flera objektiv (mitt 50 mm f1.4, Tamron 70-200 f2.8 och Samyang 14 f2.8) som alla skulle fungera perfekt till en fullformats-sensor. De skulle dessutom ge det skärpedjup som objektiven var byggda att klara. Pentax har ryktats i flera omgångar att man jobbar på fullformat, men inget har nått marknaden. I övrigt är jag nöjd med min K-5 och de bilder den levererar.
Det är sant som det är sagt att man inte kan se på en bild vilken kamera den är tagen med, och det känns som mina bilder får minst lika mycket positiv feedback som bilder tagna med andra märken. Kameran är bara det verktyg fotografen använder för att fånga bilden, och ljus fungerar likadant i (nästan) alla kameror, så av det skälet bör man bara gå på känslan i handen och bildkvalitén när man väljer kamera.
Men, mitt val av märke är inte skrivet i sten, så jag säger inte att jag aldrig kommer att byta. Men, just nu är det Pentax som gäller.

2 reaktion på “Därför använder jag Pentax

 1. Per Nilsson

  Skönt att se en till som uppskattar kvalitet och inte halkat efter alla andra till Nikon och Canon, det finns ingen av de kamerorna som slår K5 på fingrarna (fullformat då) när det gäller brus och kvalitet för pengarna. Bara inbyggd skakreducering i huset är underbart och gör objektiven lite billigare med. Hoppas Pentax som enligt uppgift skall släppa fullformat nästa år i ett av 5 nya hus rättar till balansen och sparkar till de stora drakarna på smalbenet!

  1. Martin Inläggsförfattare

   Hejsan! Jo, jag trivdes bra med Pentax, men faktiskt bytte jag för några månader sen, jag behövde ta steget vidare uppåt i sensorstorlek för skärpedjupets skull och antalet pixels eftersom jag plåtar mycket studio och behöver befinna mig i minst 23-24 mpix+-klassen, och eftersom Pentax efter flera års spekulation ändå inte släppte en fullformatare vid Photokina så bytte jag till Nikon. I det stora hela känns min D800 som en väldigt trevlig kamera, men några saker saknar jag absolut från min K-5’a. Nu när bytet är gjort känns det som jag investerat för mycket i kamera och ny optik för att växla tillbaka igen, så det skulle nog krävas att Pentax släpper något som totalt utklassar allt annat, inklusive D800’an, och ingen än jag vore gladare om så vore fallet, eftersom Pentax absolut förtjänar beröm för de prisvärda kameror dom producerar :)

Kommentarer inaktiverade.