Djupt i innanmätet…

Fokus-skiva byte Pentax K-5Idag gjorde jag något som jag aldrig gjort förr med en kamera, nämligen att byta fokusskiva!

Fokusskivan sitter inuti kamerahuset, strax ovanför spegeln. Så efter ljuset kommit in genom objektivet och studsat på spegeln (utom ögonblicket när man tar kortet) så passerar det genom fokusskivan.

Den vanliga fokusskivan på en modern kamera är oftast väldigt ren, dvs. det finns nästan inga markeringar på den. Detta är absolut bra om man kör enbart med autofokus. Men, om man inte använder autofokus alltid så kan en ny fokusskiva vara ett suveränt hjälpmedel! Skivan jag satte in har ett s.k. delat prisma som fungerar så att inuti en liten ring i mitten så kapas innehållet isär, utom när det är perfekt fokuserat. M.a.o kan man bara vrida fokusen tills delen av bilden i mitten ser normal ut. Detta var ett av de vanligaste sätten att hjälpa till med skärpeinställning förut, och det är min favoritmetod för manuell fokus.

Att byta fokusskiva är ganska enkelt, jag gjorde det själv på 15 min med instruktionerna från leverantörens hemsida. Bytet av skivan påverkar inget annat i kameran, så man har fortfarande kvar autofokus om man vill, och exponeringen ändras inte.

För mer info om fokus-skivan jag använde, gå till KatzEye Optics.

Lycka till!