Gatufoto, några tankar…

(klicka på bilderna för att få upp dom stora)

Gatufoto är en kategori av bilder som jag inte har övat på väldigt mycket, mest eftersom jag har svårt för att tränga mig på, att rikta kameran rakt mot en främmande person och ta en eller flera bilder. Men, samtidigt vet jag att man har laglig rätt att fota personer som är på allmän plats, och det gäller i de flesta länder i världen.

Debrecen - Ungersk tjej väntar på tågetVarför vill jag då fota gatufoto? Först och främst eftersom det är människor, det vi alla är bäst på att förstå eftersom vi alla är människor, men trots vår gemensamma nämnare finns det så många olika historier, så många saker och val som gjort att den människan finns där just precis när jag är där och fotar. Vad står den här tjejen och funderar på och vem är hon?
Debrecen - Ungersk kille väntar på tåget Och den här killen som står på samma tågstation, bara 10-15 meter bort, varför är han här? Varför är han klädd som han är, och vad tittar han på? Har han något gemensamt med tjejen på förra bilden förutom att dom troligen bor i samma stad?
Debrecen - Ungern - Ung tjej och kille pratar Och den här tjejen och killen? Är hon blyg eller ledsen och varför tittar han ner? Vad tänker hon på när hon ser mig med kameran?

Många tankar och funderingar kan man få när man fotar gatufoto, och kanske sen framför allt i mitt fall efteråt när man sitter och tittar mer på bilderna.

Jag gillar också att titta på bilden och bestämma först då hur jag vill behandla bilden för att förstärka det jag ser i den. Hur man beskär bilden spelar stor roll, vad man väljer att inkludera och inte. Även vinjettering kan användas för att dra blicken åt en särskild detalj eller person. Jag brukade tidigare inte göra något åt vitbalansen i bilden, utan brukade försöka sikta på att få den så korrekt som möjligt, men numera händer det ofta att jag drar vitbalansen och lägger på en svag färgning för att få bilden att kännas tidlös och lite åldrad, eller kall för att förstärka känslor.

Bilderna ovan är från ett besök nyligen i Ungern, och jag hade bara med mig min lilla Nikon P7000 kompaktkamera, vilket passar mig, eftersom man inte ser så ”proffsig” ut med en kompaktkamera, utan oftast tas för en turist. Dessutom har P7000 en rätt bra zoom, motsvarande 200 mm, så man kan fylla rätt så mycket av bilden med en enda person. 10 megapixel räcker också fint, och även en något beskuren bild skulle jag inte tveka att skriva ut i 30×20 cm om jag ville. Däremot hade jag föredragit systemkameran med 70-200 2.8 för den härliga känslan i bilden med kort skärpedjup, och möjlighet att ta snabba bildserier, men när man lyfter upp en sån kamera rakt framför ansiktet är folk väldigt snabba på att instinktivt vända sig bort, eller i alla fall få ett väldigt irriterat ansiktsuttryck, så systemkameran föredrar jag när jag fotar personer som vet om att jag skall fota dom.

Här är några fler bilder från samma resa;

Göteborg City Airport Tre tuffa Ungerska ungdommar Sur man på spårvagn Ungersk tjej väntar på spårvagn Mamma och barn promenerar i Debrecen, Ungern En regnig dag i Debrecen, Ungern Arbetare i Debrecen, Ungern Människor väntar på tåg i Budapest, Ungern En korridor vid en järnvägsstation i Budapest, Ungern Dörren till lärarrummet inuti en Ungersk skola i Budapest