Minneskort, en liten djungel…

Eftersom min kamera har två typer av minneskort, Compact Flash och SD, så gav jag mig nyss ut på jakt efter ett nytt större minneskort. Kameran levererar ruskigt stora bildfiler, över 50 MB i flera fall, och de flesta minneskort jag har sen tidigare är 4 och 8 GB, vilket har funkat fint när bildfilerna vart en tredjedel så stora. Eftersom bildfilerna nu är väldigt stora innebär det också att dom tar längre tid på sig att sparas på minneskortet, vilket ställer krav på att korten inte bara är stora, utan snabba också.

Mitt snabbaste bästa kort är ett SD-kort, Sandisk 8GB extreme pro med 45 MB/s överföringshastighet, och det är det enda kortet som jag bekvämt kan använda i min D800. Mina övriga kort är runt 15-20 MB/s i hastighet, och flera sekunders väntetid får man isåfall räkna med att utstå när man skall titta igenom sina bilder i kamerans display.

Något som jag blev överraskad av var att flera kort från t.ex. Lexar utlovade en väldigt hög läs-hastighet (upp mot 100 MB/s enligt UHS-1 standarden), men när man fick listat ut vad skrivhastigheten var visade sig den i många fall vara rejält mycket lägre, och jag kände att jag ville ha ett kort som var användbart både när det gällde skriv- och läshastighet. Så, valet föll till slut på ett SD-kort, Sandisk Extreme SDHC 32 GB, vilket borde innebära c:a 400 bilder och en skrivhastighet på 90 MB/s och en läshastighet på 95 MB/s. Eftersom jag oftast fotar c:a 250-300 bilder på en fotosession så känns 400 bilder som en rimlig nivå. Kortet inhandlade jag från Proshop.se, som enligt prisjakt hade bäst pris. Det är första gången jag handlar där, men eftersom jag känner till produkten såpass väl känner jag mig inte orolig att beställa där.