Nikon AF-S 70-200/4G ED VR, första intryck.

Handhållen nattbild
Handhållen nattbild, 180mm, f4, 1/15s, ISO1250

Nu har jag fotat med detta objektiv i ett par veckor, och mitt första intryck är att det är ett väldigt kompetent objektiv. Framför allt märks det väldigt väl att VR-tekniken är något i hästväg. Från ögonblicket då man rör avslutaren blir motivet nästan helt fryst. Jag har fotat med ända ner till 1/8 sekunder vid 200 mm och fått skarpa bilder. Vid så långa slutartider hjälper det definitivt att vara stadig på handen, men 1/15 sekund lyckas nästan alltid, även om man skulle hålla handen lite slarvigt. Även autofokusen är snabb och exakt, har ännu inte råkat ut för fram/bakfokus.

Skärpemässigt ser jag ingen skillnad på det och mitt 50 mm 1.8G (ruskigt skarpt m.a.o.), och kvalitetsmässigt känns det väldigt robust och välbyggt.

Jag har tidigare haft ett Tamron 70-200 2.8, och Nikons 70-200 4G är märkbart lättare och mer bärbart. Jag skulle inte ha några tvivel att ha på det som mitt enda objektiv på en resa. Faktiskt är detta det enda objektiv som suttit på min kamera sen jag fick det. Mitt 24-85 som jag hade tidigare sålde jag, eftersom det inte riktigt kom upp till den skärpa jag önskar mig. Blir nog mer troligt att jag i framtiden skaffar ett vidvinkelzoom som täcker in det jag behöver.

Vinjetteringen på 70-200 4G är märkbar, men den är lätt kompenserad i Lightroom, och jag räknar med att det kommer riktiga objektivprofiler i nästa delversion av LR.

Min rekommendation är att detta är det enda objektiv du behöver till din D800/D600 om du fotar mycket porträtt eller närbilder.

Mitt köpte jag på Cyberphoto.se