Beauty dish, testbilder

 

Ljus är det absolut viktigaste för fotografering, och mycket av studiofotografering handlar om hur man formar och riktar ljuset. Jag har tidigare provat att fota med paraply, softbox, snoot, striplight och dom har alla sina olika ljusegenskaper. Paraply är väldigt enkelt att frakt och rigga och ger ett stort ljus. Softbox ger också ett stort ljus, men är lite mer riktat. Snoot är extremt riktat, som en liten ficklampa. Striplight är bra för att fotografera ansikten och kroppar i profil eller med väldigt hård kontrast.

Nu tänker jag ge mig in på att använda beauty dish. Nedan visar jag tre exempel på hur en och samma beauty dish på 70 cm c:a 50 cm bort från modellen ger olika ljus beroende på hur man använder den. Ljusstyrkan var satt lika högt på alla bilder, och inga inställningar ändrades på kameran. Det första exemplet är med ett vitt plastöverdrag som jämnar ut ljuset (väldigt likt en softbox). Det andra exemplet är en ren beauty dish utan några tillsatser. Det syns att ljuset är mer kontrastrikt, pälsen framträder tydligare. Det tredje exemplet är beauty dish med ett s.k. raster, dvs. ett slags våffelmönster framför ljuskällan som gör att ljuset går rakt fram och inte läcker ut åt sidorna. Perfekt för porträtt :-)

beautydish

Kolla här om några veckor så hoppas jag visa exempel på fotosessions med människor också :-)